Γιατί η δυνατότητα εκμάθησης παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας

Στη σημερινή μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, παρατηρούμε αλλαγές σε αυτό που αναζητούν οι εργοδότες στο πλαίσιο των διαδικασιών αξιολόγησης και πρόσληψης. Υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό που τίθεται σε προτεραιότητα κατά την πρόσληψη, το οποίο θα βοηθήσει τους οργανισμούς να δημιουργήσουν ομάδες για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και τους υπαλλήλους τους - και αυτό είναι ο Δείκτης Ικανότητας Εκμάθησης (LQ).

 

Τι είναι ο Δείκτης Ικανότητας Εκμάθησης;

Ενώ οι όροι IQ (Δείκτης Νοημοσύνης) και EQ (Δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης) είναι πολύ γνωστοί σήμερα, το LQ ή αλλιώς Δείκτης Ικανότητας Εκμάθησης μπορεί να είναι μια νέα φράση για πολλούς. Κερδίζοντας ολοένα και περισσότερη αναγνώριση, το LQ αφορά την επιθυμία και την ικανότητα ενός ατόμου να αναπτυχθεί γρήγορα και να προσαρμόσει το σύνολο των δεξιοτήτων του, ώστε να είναι κατάλληλο να προσληφθεί καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής.

 

Σήμερα, η επαγγελματική επιτυχία καθορίζεται από την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμόζεται σε νέες προκλήσεις, να αλλάζει νοοτροπία ανάλογα με τη φύση των διαφορετικών καθηκόντων του, καθώς και από την προθυμία του να πάρει τον έλεγχο της επαγγελματικής του εξέλιξης. Το LQ αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, να αξιολογούν τα μοντέλα μάθησής τους και να αναγνωρίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να μαθαίνει νέες δεξιότητες και να προσαρμόζεται γρήγορα.

 

Το LQ αρχίζει να γίνεται μια σημαντική μέθοδος μέτρησης της απασχόλησης

Η ταχύτητα αλλαγής του σύγχρονου εργασιακού χώρου, καθοδηγούμενη από τη συνεχή εμφάνιση νέων και εξελισσόμενων τεχνολογιών και ευρύτερων δυνάμεων της αγοράς, καθιστά την ικανότητα μάθησης ακόμη πιο σημαντική. Οι εργοδότες θέλουν άτομα που είναι αρκετά ευέλικτα για να ευδοκιμήσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον τώρα και στο μέλλον. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να αναζητούν να μάθουν και να συσσωρεύουν νέες δεξιότητες σε μια προσπάθεια να παραμείνουν σχετικοί και απασχολήσιμοι.

 

Η ικανότητα εκμάθησης μπορεί επίσης να είναι και ένας καλός δείκτης κινητικότητας σταδιοδρομίας. Ένα άτομο που δείχνει σημάδια ότι μαθαίνει γρήγορα, είναι πιθανό να είναι ευέλικτο και να ανελιχθεί σε μια εταιρεία. Καθώς οι οργανισμοί επιδιώκουν να επενδύσουν και να αναπτύξουν το καλύτερο ταλέντο τους, η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν για αναβάθμιση δεξιοτήτων δεν θα σας βοηθήσει απλώς να βελτιώσετε την απόδοσή σας, αλλά και να προετοιμαστείτε για μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες της καριέρας σας.

 

Ο Chris Gray, Brand Leader στη Manpower UK, τονίζει ότι προχωρώντας προς τα εμπρός, «θα είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους εργαζόμενους να είναι σε θέση να επιδείξουν ευελιξία, καθώς και προθυμία να μάθουν και να προσαρμοστούν σε νέα σύνολα δεξιοτήτων, με τις αναδυόμενες τεχνολογίες να επηρεάζουν όλο και περισσότερο το πως εργαζόμαστε».

 

Ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες

Η ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής αυξάνεται, και μάλιστα με αμείωτη ένταση. Οι εταιρείες συνεχίζουν να χρειάζονται ταλέντα για να υποστηρίξουν τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά την ίδια στιγμή, σπανίζουν τα ταλέντα στην τεχνολογία. Και, με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, οι εργοδότες προσπαθούν να οικοδομήσουν μια «δεξαμενή» ταλέντων, έτοιμα να συνεργαστούν με τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

 

Θα ξεχωρίσουν τα άτομα που είναι πρόθυμα και έχουν δυνατότητες να μάθουν. Καθώς ακόμη και οι πιο παραδοσιακοί ρόλοι ενισχύονται από νέες τεχνολογίες, η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης απασχόλησης θα αφορά λιγότερο αυτό που ήδη γνωρίζετε και περισσότερο την ικανότητά σας να μαθαίνετε, να προσαρμόζεστε και να αναπτύσσεστε παράλληλα με τις εξελίξεις.

 

Υπάρχουν πολλοί πόροι που μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να γίνουν καλύτερα εξοπλισμένοι για να προβλέψουν ποιες από αυτές θα βοηθήσουν την καριέρα τους, καθώς και τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Μπορείτε ακόμη και να υπολογίσετε το δικό σας LQ online. Χρησιμοποιήστε το βιογραφικό σας για να δείξετε όχι μόνο στον εργοδότη το ιστορικό σας, αλλά και τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που μπορείτε να αναπτύξετε περαιτέρω προκειμένου να ανταποκριθείτε καλύτερα στις προκλήσεις του αύριο.

 

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/why-learnability-is-increasingly-important-in-the-job-search-process/

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.