Πως να επιτύχετε στην online συνέντευξη
 

Η αναζήτηση εργασίας μοιάζει διαφορετική τον τελευταίο καιρό. Καθώς οι  επιχειρήσεις εφαρμόζουν όλο και περισσότερο κοινωνική αποστασιοποίηση, οι παραδοσιακές συνεντεύξεις έχουν μετατραπεί σε εικονικές συζητήσεις με το βίντεο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να επιτύχετε στην εικονική συνέντευξη, η οποία αποτελεί τη νέα κανονικότητα.

 

Εξασκηθείτε στην αποφυγή  τεχνικών δυσκολιών

Είναι κοινή πρακτική να εξερευνάτε την τοποθεσία διεξαγωγής της συνέντευξης πριν από την πραγματοποίησή της για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο ζήτημα ή ότι δεν θα χαθείτε. Το ίδιο ισχύει και σε μια εικονική συνέντευξη. Εξασφαλίστε ότι έχετε κατεβάσει το κατάλληλο λογισμικό εργαλείο, ότι έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό και είστε εγγεγραμμένοι σε αυτό και ότι γνωρίζετε πως να κάνετε σωστή χρήση της τεχνολογίας. Επίσης, οι εικονικές συναντήσεις υπάρχει περίπτωση να ματαιωθούν, εάν παρεμποδιστούν από «παγωμένες» εικόνες, καθυστέρηση ήχου και απόρριψη κλήσεων. Για να είστε βέβαιοι ότι η εικονική συνάντηση θα διεξαχθεί ομαλά, ζητήστε από τους συγκατοίκους σας να αποφύγουν τη χρήση δραστηριοτήτων υψηλού εύρους ζώνης, όπως το online βίντεο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας. Εάν το wi-fi συνεχίζει να αποτελεί ένα ζήτημα, χρησιμοποιήστε ως εναλλακτική hotspot δεδομένα.

 

Δώστε προσοχή στην παρουσία σας

Την εποχή  όπου η εργασία από το σπίτι ισοδυναμεί με απλό ντύσιμο, εσείς θυμηθείτε να περιποιηθείτε την εικόνα σας, να αποπνέετε επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Η παρουσίαση μετράει πολύ σε μια συνέντευξη, ειδικότερα σε μια εικονική συνέντευξη είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα τακτοποιημένο και επαγγελματικό σκηνικό. Καθίστε στην ευθεία και κρατήστε το σώμα σας σε όρθια στάση. Εισπνέετε και εκπνέετε από το διάφραγμά σας (από την κοιλιά) προκειμένου να  μην καμπουριάζετε. Επιπλέον, κάντε μια πρόβα για να δείτε πως καταγράφονται η οπτική επαφή, οι εκφράσεις του προσώπου σας  ακόμα και ο ήχος της φωνής σας. Σημαντικό είναι επίσης να δώσετε προσοχή στην παρουσίαση του εαυτού σας, δείξτε ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση που απορρέει από τις δεξιότητές σας. 

 

Διεξάγετε μια «πλασματική» εικονική συνέντευξη

Το να έχετε αυτοπεποίθηση σε μια συνέντευξη χρειάζεται εξάσκηση. Το ίδιο ισχύει και για την προσαρμογή σας στην εικονική συνέντευξη. Εξοικειωθείτε πραγματοποιώντας «πλασματικές» συνεντεύξεις με βίντεο (mock virtual interview). Τα περισσότερα κέντρα σταδιοδρομίας παρέχουν υπηρεσίες σε αποφοίτους, όπως η διεξαγωγή «πλασματικών» επαγγελματικών συνεντεύξεων, ενώ άλλα κέντρα προσφέρουν και εικονικές υπηρεσίες. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε μια τέτοια παροχή, τότε κάντε εξάσκηση, πριν τη συνέντευξή σας, με ένα φίλο σας. 

 

Στείλτε ένα έγκαιρο follow-up

Ένα έγκαιρο follow-up θα σας βοηθήσει στην επισήμανση και ενίσχυση των καλύτερων εντυπώσεων που κάνατε  μετά τη συνέντευξη. Στείλτε ένα ηλεκτρονικό σημείωμα στους υπεύθυνους πρόσληψης προσωπικού, στο οποίο θα εξηγείτε τι σας έκανε να συνδεθείτε με τη θέση εργασίας και πως οι συνεντευξιαστές βοήθησαν στην κατανόηση του ρόλου που απαιτεί η θέση. Αυτή η κίνηση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της άποψης που διαμόρφωσαν οι άλλοι για εσάς. Μέσα σε μια ψηφιακή «καταιγίδα» πληροφοριών, θυμηθείτε ότι δεν είναι ανάγκη να πείτε πολλά για να ξεχωρίσετε.

 

Σε αυτή τη νέα κανονικότητα πολλές από τις υπάρχουσες τεχνικές συνέντευξης ισχύουν, ενώ έρχονται στο προσκήνιο και καινούριες προκλήσεις. Μην περιμένετε την τελειότητα – οι συνεντευξιαστές ίσως να βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες με εσάς. Όμως, η προετοιμασία για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θα αναδείξει ένα νέο επίπεδο δεξιοτήτων και πιθανώς να λειτουργήσει υπέρ σας.

 

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/how-to-excel-at-video-interviewing/

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.