Σχεδιάζοντας μια αλλαγή καριέρας - Top tips

Καθώς η αγορά εργασίας ανακτά τη δυναμική της, μήπως αυτή η εποχή θα φέρει έναν καινούργιο ρόλο για εσάς; Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές και δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε σωστά μια πιθανή μετάβαση στην καριέρα σας, καθώς επίσης να παραμείνετε κινητοποιημένοι κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας.

Αξιολογήστε τους στόχους σας

Δείτε το σαν μια ευκαιρία να αξιολογήσετε τι θέλετε από τη δουλειά και τη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένων προνομίων όπως το ευέλικτο ωράριο ή η εξ αποστάσεως εργασία. Αντί να ξεκινήσετε αμέσως την αναζήτηση για μια νέα θέση, αξιολογήστε την τελευταία ή την τρέχουσα εργασία σας: Ποιες πτυχές σας άρεσαν και ποιες όχι; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε μια αλλαγή; Πού θέλετε να πάτε μετά; Είναι η επιχειρηματικότητα μια επιλογή; Δημιουργήστε ένα πλάνο ζωής για το πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε τρία έως πέντε χρόνια. Το να νιώθετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο της κατάστασης θα μειώσει το άγχος της αναζήτησης.

Σχετικό post: Πόσο ευχαριστημένοι είστε στην εργασία σας; Οι ερωτήσεις που ακολουθούν σας βοηθούν να απαντήσετε.

Διαχειριστείτε το χρόνο σας

Η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι περισσότερο από μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Μερικές φορές νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συμβαδίσετε και άλλες ότι το μόνο που κάνετε, είναι να περιμένετε. Αφιερώνοντας συγκεκριμένο χρόνο για ενεργή αναζήτηση, γράφοντας follow-ups, ακόμη και περιμένοντας χωρίς ενοχές, μπορεί να σας βοηθήσει να «έχετε το κεφάλι σας ήσυχο». Μην αφήσετε την αναζήτηση εργασίας να κατακλύσει ολόκληρη τη ζωή σας.

Καλλιεργήστε ένα σύστημα υποστήριξης

Όταν επεκτείνετε το δίκτυό σας, σκεφτείτε πέρα από τους απλούς υπαλλήλους προσλήψεων, τους διευθυντές ή αυτούς που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν ρόλο σε μια εταιρεία. Δικτύωση επίσης σημαίνει συνεργασία με άλλους που μπορούν να ανακουφίσουν το φορτίο της αναζήτησης εργασίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εύρεση ομάδων Facebook και LinkedIn ή τη δημιουργία των δικών σας τακτικών βιντεοκλήσεων μέσω zoom με φίλους, συγγενείς ή τρίτους που μπορούν να βοηθήσουν με τις δικές τους εμπειρίες και συμβουλές, αλλά κυρίως με ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη.

Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Ένας νέος ρόλος ή μια καριέρα μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος σας, ωστόσο η επίτευξη αυτού του τελικού σκοπού μπορεί μερικές φορές να σας καταβάλει. Για να σας βοηθήσουμε να φτάσετε εκεί, ορίστε μερικοί μικρότεροι στόχοι προς επίτευξη.

Θα μπορούσατε να αναλάβετε freelance εργασία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμβάσεις εργασίας ή ακόμα και εθελοντικές θέσεις. Αυτή η μερική ή προσωρινή εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να πληρώσετε τους λογαριασμούς και να ενισχύσετε το βιογραφικό σας ενώ αναζητάτε μόνιμη εργασία. Μην παραβλέπετε αυτές τις ευκαιρίες ενώ συνεχίζετε να αναζητείτε εργασία πλήρους απασχόλησης.

Μην παραμελείτε την επαγγελματική σας ανάπτυξη

Η ευρύτερη εικόνα είναι επίσης σημαντική. Πέρα από την υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας και τη σύνταξη συνοδευτικών επιστολών, φροντίστε να εστιάσετε στη δική σας προσωπική πρόοδο και στόχους. Αφιερώστε χρόνο για επαγγελματική εξέλιξη παρακολουθώντας βίντεο, ακούγοντας podcasts ή διαβάζοντας άρθρα ειδήσεων και βιβλία. Ή ακόμα καλύτερα, συνεισφέρετε βοηθώντας άλλους, κάνοντας εθελοντισμό για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση. Εκτός από μια καλή ευκαιρία και μια αξιόλογη επένδυση στην κοινότητά σας, ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και δικτύωση με άλλους τοπικούς επαγγελματίες. Εκτός των άλλων θα φαίνεται υπέροχο στο βιογραφικό σας και θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε σε μελλοντικές συνεντεύξεις για όσα μάθατε.

Σχετικό post: Γιατί η δυνατότητα εκμάθησης παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας

Θέστε όρια για να αποφύγετε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

Τέλος, θυμηθείτε να αφιερώνετε χρόνο για ισορροπία και αυτο-φροντίδα κατά την αναζήτηση εργασίας. Κάντε ένα μεσημεριανό διάλειμμα μέσα στην ημέρα σας, περπατήστε στη γειτονιά σας και κοιμηθείτε τις προτεινόμενες 7-9 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργείτε στο 100% των δυνάμεών σας. Χρειάζεστε χρόνο χαλάρωσης για να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία και η αναζήτηση εργασίας θα είναι ακόμα εκεί όταν επιστρέψετε, πιο ξεκούραστοι, με κίνητρο και συγκεντρωμένοι για να συνεχίσετε.

Σχετικό post: Κορυφαίες εργασιακές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγείας μας

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/planning-for-a-job-change-top-tips/

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.